Freelancer med respekt for sin tid

Freelancer med respekt for sin tid

Livet som freelancer er en mærkelig størrelse. Du er i princippet din egen chef, da du ikke er ansat nogen steder, men samtidig er dine klienter på en og samme tid din chef. Og chefen skifter ansigt fra opgave til opgave.

I starten da jeg lidt af nød besluttede mig for at gå freelancervejen, da der ikke var nogle faste jobs at få, så var jeg meget ydmyg. Måske lidt for ydmyg når jeg selv kigger tilbage. Jeg havde meget svært ved at sætte en pris på de ting, som jeg gik og lavede.

Jeg var først og fremmest meget lidt bevidst om, at min tid kostede penge. Uanset hvad jeg lavede i en anden virksomheds navn, hvad end det var indledende research, ideudvikling eller andre slags usynlige typer arbejde, så var jeg rigtig dårlig til at kræve penge for andet end den tid, jeg brugte på at udarbejde produktet.

En kollega tog dengang fat i mig og forklarede mig et par sandheder. Han sagde blandt andet, at jeg skulle tænke på mig selv som en menig ansat i den virksomhed, som jeg lavede en opgave for, og forestille mig hvilke faciliteter og fryns, som jeg gik glip af ved ikke at være fysisk tilknyttet virksomheden. Hvilke fordele og beskyttende elementer i virksomhedens overenskomst, fik jeg ikke del i? Gik jeg glip af en gratis frokostordning? Hvor mange andre end jeg selv kunne lave et lige så godt stykke arbejde til samme pris? Hvor mange års erfaringer og lærdom kunne jeg tilbyde dem, og lignende, skulle jeg være bevidst om i mine forhandlinger.

Det var svært som nyuddannet uden den store erfaring i bagagen. Men jeg kunne jo godt forstå, hvor han ville hen. Det handler ikke om at vride penge ud af sine kunder, men om at være ansvarlig over for sig selv. Hvis jeg bliver syg, får jeg ikke produceret noget. Hvis jeg ikke kan få afsat mit arbejde, får jeg ingen omsætning. Hvis min arbejdscomputer går i stykker, må jeg selv investere i en ny, og så videre. Men det er et spændende og alsidigt arbejde, når det kører.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *