Forebyg og bekæmp allergi

Støvallergi og pollenallergi er nogle af de mest udbredte allergier herhjemme, og går efterhånden under termen ‘folkesygdom’. Allergierne kan ikke fuldstændig bekæmpes, men med få midler og metoder kan de forebygges og holdes nede.

Husstøvmider
Rigtig mange danskere lider af allergi overfor husstøvmider. De typiske symptomer er tilstoppet og kløende næse, hoste samt astma lignende symptomer hos især børn. Det er ikke farligt, men for mange kan det være irriterende og en gene i hverdagen. Vi slipper nok aldrig helt af med husstøvmider, men med nogle enkelte og hurtige metoder, er det muligt at holde mængden af dem nede, og dermed også allergien. Husstøvmider befinder sig i hele huset, men centrerer sig især omkring soveværelset og sengemiljøet.

Hvad er husstøvmider?
Husstøvmider er små hvide otte-benede dyr, som man ikke kan se med det blotte øje. Husstøvmiderne lever i afstødt hår og hudskæl fra mennesker af dyr. Disse er der mange af i vores seng, og derfor er der især mange husstøvmider der. Når folk reagerer allergisk overfor husstøvmider, er det faktisk husstøvmidernes efterladenskaber, der sætter reaktionen i gang.

Hvad kan du gøre?
Det er ikke muligt at udrydde husstøvmider fuldstændig fra dit hjem, men det er dog forholdsvis nemt at holde bestanddelen nede og dermed minimere generne derfra. Her følger nogle råd:

  • Sørg for at vaske sengetøj ved 60 grader og mindst hver 14. dag.
  • Vask også dine dyner fire, gerne seks, gange om året.
  • Luft ud mindst to, gerne tre, gange om dagen, og gerne 5 – 10 minutter af gangen. Det sikrer et langt sundere indeklima.
  • Husk at husstøvmiderne også kan sætte sig i f.eks. bamser og tøjdyr, der opholder sig i sengen.
  • Hav trægulve i huset, da gulvtæpper samler meget støv.
  • Sørg for at gøre hyppigt rent, herunder især støvsugning.
  • Indret desuden dit hjem uden for mange ting og pyntegenstande, så det er nemt at holde rent.


Pollenallergi
En anden form for allergi, der plager mange danskere er pollenallergi – også kaldet høfeber. Pollen er blomsterstøv, der spredes, når planterne frigiver støv for at bestøve hinanden. Dette gør det svært for mange danskere at deltage i udendørsaktiviteter i forårs- og sommermånederne, da de hurtigt bliver snotte, tilstoppede eller får vejrtrækningsproblemer, når de bliver udsat for pollen.

Det er praktisk taget umuligt at undgå pollen. Medicin kan dog holde pollenallergien nede, og ellers er det bedste råd, at man tager sine forholdsregler. Her følger nogle simple og lette råd:

  • Brug solbriller, når du cykler, så du ikke får unødig pollen i øjnene.
  • Vask eventuelt dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.
  • Når du tørrer tøj udenfor, kan pollen sætte sig heri og efterfølgende give gener. Undgå derfor at tørre tøj uden for i pollensæsonen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *